menu
Word Lid
297 uitgeprocedeerde asielzoekers vrijgelaten uit gesloten centra om aan coronaregels te voldoen

Fedasil contacteert vakantieparken 

voor opvang asielzoekers

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft 297 uitgeprocedeerde asielzoekers moeten vrijlaten uit de gesloten opvangcentra om zo aan de hygiënemaatregelen rond het coronavirus te voldoen. Dat heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) vanmiddag geantwoord op vragen in de Kamer. De beslissingen werden geval per geval genomen en er zitten geen mensen bij die criminele feiten hebben gepleegd, verzekerde ze.

Om ook in de gesloten centra voor afgewezen asielzoekers aan de regels rond onder meer sociale afstand te kunnen voldoen, moest de Dienst Vreemdelingenzaken het aantal mensen dat er verblijft de afgelopen tijd inperken. 297 asielzoekers werden vrijgelaten, bevestigde minister Maggie De Block vanmiddag in Commissie. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) oordeelde daarvoor geval per geval en er zijn geen afgewezen asielzoekers met criminele feiten op de kerfstok vrijgelaten, benadrukte ze. Er verblijven op dit moment nog 204 mensen in de gesloten centra.

Nog altijd bevel grondgebied te verlaten

Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen nog altijd het bevel om het grondgebied te verlaten en die verplichte terugkeer wordt niet opgeschort, zei De Block. “Het bevel om het grondgebied te verlaten is het bevel om het grondgebied te verlaten.”

Verwijderingen zijn wel moeilijker te organiseren, onder meer omdat heel wat vliegtuigmaatschappijen de activiteiten door de coronacrisis op een erg laag pitje hebben staan, bevestigde de minister. Voor bepaalde bestemmingen kan het nog, al worden mensen volgens De Block bijvoorbeeld niet teruggestuurd naar landen die zwaar te lijden hebben onder het coronavirus. Sinds 13 maart zijn er 93 verwijderingen uitgevoerd.

Aanvragen

Het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen blijft intussen ook aanvragen behandelen en beslissingen nemen, hoewel er momenteel geen persoonlijke interviews met asielzoekers kunnen plaatsvinden. Mogelijkheden om via videoconferentie te interviewen zijn er nog niet, maar het CGVS kan wel beslissingen nemen over dossiers waar al een gesprek heeft plaatsgevonden voor de coronacrisis, en bezorgt die beslissingen dan per post, aldus De Block.

De minister benadrukte nog dat de verschillende asielcentra op het grondgebied maatregelen nemen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus, in lijn met de regels die voor de hele samenleving van toepassing zijn.

“Het risico op besmetting is bij asielzoekers niet hoger dan bij de rest van de bevolking. Ik erger mij een beetje aan de mensen die ervan uitgaan dat zij allemaal verspreiders van het virus zouden zijn. Stigmatisering helpt niemand vooruit, zeker niet in deze uitzonderlijke tijden.”

Fedasil contacteert vakantieparken voor opvang

Het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, Fedasil, contacteert vakantieparken, campings en andere toeristische verblijfsaccommodatie om er asielzoekers in onder te brengen, liet De Block ook weten.

De bezettingsgraad in het opvangnetwerk van Fedasil bedraagt op dit moment ongeveer 96 procent. “Dat is in gewone tijden al zeer druk, maar de huidige situatie maakt dat natuurlijk voor bewoners en personeel nog minder evident.” Om de regels rond sociale afstand en hygiëne in de opvangcentra zoveel mogelijk te kunnen naleven, is extra capaciteit nodig. Daarom heeft een noodopvangcentrum in Sijsele maandag de deuren geopend, bekijken lokale besturen of er meer Lokale Opvanginitiatieven (LOI’s) op poten kunnen worden gezet en gaat Fedasil dus ook te raad bij vakantieverblijven om te kijken of daar eventueel asielzoekers ondergebracht kunnen worden.

Geen nieuwe praktijk

Fedasil bevestigt, maar benadrukt dat het geen nieuwe praktijk is. Het gebeurde ook al tijdens de opvangcrisis van 2015-2016 en is sindsdien nog verschillende keren herhaald, zei ook De Block.

“Alleen is de context nu anders”, klinkt het bij directeur communicatie van Fedasil, Mieke Candaele. “De coronamaatregelen maken dat we asielzoekers moeten spreiden. Wij zijn dus geholpen als we meer plaats vinden en voor de uitbaters van de accommodaties is het ook een winsituatie, omdat ze in deze vakantieperiode niet meer de klassieke toeristen over de vloer krijgen.”

Druk uitoefenen op eigenaars?

Fedasil oefent geen enkele druk uit op de eigenaars van vakantieresidenties. Daar circuleren verhalen over op sociale media, maar “ik zie niet in hoe Fedasil druk zou kunnen uitoefenen, aangezien het geen drukkingsmiddelen heeft”, aldus De Block. “De eigenaar beslist altijd autonoom.”

Fedasil bevestigt. “Dat is onzin”, zegt Candaele. “Waarmee zouden wij die mensen onder druk kunnen zetten? Zij bepalen volledig onafhankelijk en autonoom of zij op onze vraag ingaan.”

Bron : HLN door AVH en ADN

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF