Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / De komende periode is cruciaal

De komende periode is cruciaal
Lokaal @ Vlaams Belang

In de komende dagen gaat informateur Bart De Wever (N-VA) knopen doorhakken. Gaat hij voor een Bourgondische coalitie of opnieuw een Zweedse? Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken blijf hopen dat zijn partij deel uitmaakt van de toekomstige Vlaamse regering. “Ik hoop niet dat [De Wever] de voorbije tijd een toneeltje gespeeld heeft”, liet de Vlaams Belang-voorzitter tegenover VTM NIEUWS optekenen.

​In de komende dagen zullen er grote beslissingen worden gemaakt. Zo kwam de Vlaamse formatie in een stroomversnelling en zal de N-VA een keuze moeten maken tussen een nieuwe Zweedse regering of een ‘Bourgondische’ coalitie met de sp.a. Voor Vlaams Belang wordt een ‘elegante uittocht’ verwacht. “[De Wever] heeft ons meegedeeld dat er nog verschillende pistes zijn en dat hij snel zal beslissen. De keuze is aan N-VA: de wil van de kiezer of een regering van verliezers”, zo liet Kamerfractieleidster Barbara Pas (Vlaams Belang) donderdag al weten. Filip Dewinter deed daar vrijdag nog een schepje bovenop. “Bart De Wever moet één ding goed beseffen. We kunnen zijn beste bondgenoot zijn. Maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden”, verklaarde het Vlaams Belang-kopstuk.

Van Grieken: “Wacht nog steeds op een seintje van De Wever”

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken “wacht nog steeds op een seintje van De Wever of de wil van de kiezer al dan niet gerespecteerd wordt”. “De komende periode is cruciaal en dit hoeft eigenlijk niet zo lang te duren”, stelde hij tegenover VTM NIEUWS.

​Al enkele dagen voorspellen waarnemers een definitieve doorbraak in de Vlaamse formatie. Voorlopig blijft deze uit en heerst er radiostilte. Dit kan volgens Van Grieken twee zaken betekenen. Ofwel probeert De Wever “alles uit de kast […] te halen om Vlaams Belang aan boord te houden” ofwel dat “het tussen De Wever en de andere partijen moeilijk blijkt om tot een akkoord te komen”. Van Grieken zelf geeft aan dat de N-VA-voorzitter niet in zijn kaarten liet kijken.

​Zelf merkt de Vlaams Belang-voorzitter op dat de gesprekken steeds constructief verliepen en dat hij hoopt dat De Wever “de voorbije tijd [geen] toneeltje gespeeld heeft”. “Wij hebben ons altijd constructief opgesteld om ons programma te kunnen omzetten naar een regeerakkoord”, klonk het tegenover VTM NIEUWS.

De Wever krijgt kritiek voor gesprekken met Vlaams Belang

Het betrekken van het Vlaams Belang bij de Vlaamse formatie is De Wever al op stevige kritiek komen te staan. “Ik vind eerlijk gezegd dat N-VA en met name De Wever in zijn gesprekken met Vlaams Belang op een zeer dunne lijn is gaan lopen”, stelde Karel De Gucht (Open Vld) zondag nog tegenover VTM Nieuws. “Vlaams Belang heeft sinds de verkiezingen al vele bewijzen geleverd dat zij nog altijd de extreemrechtse, naar het fascisme neigende, partij is”, klonk het bij de liberaal. Toen deze week het Vlaams Belang opnieuw werd uitgenodigd voor een gesprek met de N-VA-voorzitter liet Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement, Björn Rzoska, weten bezorgd te zijn. “Er gebeurt bijna niets in de Vlaamse formatie. En als er dan iets gebeurt, is het met Vlaams Belang. Ik maak me daar oprecht zorgen over. Na 9 weken is het nu echt wel tijd om te onderhandelen over een serieus scenario”, liet hij op Twitter weten.

Bron : sceptr.net door Hugo Decker