menu
Word Lid
Geluidsscherm met zonnepanelen wijken De List en Zeurt

De zon geeft al eeuwen gratis energie en we mogen dit niet laten verloren gaan. In de ons omringende landen zijn er reeds tientallen voorbeelden van geluidsschermen met zonnepanelen. Dichter bij huis, langs de E17-E34 in Zwijndrecht, is op dit ogenblik een geluidsscherm met zonnepanelen in opbouw. Voor dit project zouden 600 gezinnen van hernieuwbare energie kunnen voorzien worden. In analogie met de zonnetunnel/hogesnelheidslijn aan de noordkant van de E19 zou het interessant kunnen zijn om evenwijdig aan de aan de zuidkant van de E19 een geluidsscherm met zonnepanelen te installeren over een lengte van 3 km.

Deze tunnel heeft een lengte van 3,4 km en op het dak liggen 16.000 zonnepanelen met een oppervlak van 50.000m².Deze zonnepanelen zorgen jaarlijks voor 3.300 MWh wat het jaarlijks elektriciteitsverbruik is voor 1.000 gezinnen. Tevens een globale C02 uitstoot vermindering van 2.400 ton. Onze Vlaams Belang fractie is ervan overtuigd, dat als wij nog maar de helft van deze oppervlakte in rekening kunnen brengen, er toch al een equivalent van 500 Schotense gezinnen hiervan kunnen genieten. Een groot bijkomend voordeel is dat de inwoners van Schoten wijk De List en De Zeurt veel gezonder kunnen leven in een geluidsarme omgeving van de E19.

Uiteraard zijn wij geen specialisten en daarom vraagt onze Vlaams Belang fractie dat:

1. De gemeente Schoten een haalbaarheidsstudie laat uitvoeren om geluidsschermen met zonnepanelen te plaatsen langs zuidkant E19 Schoten wijk De List en wijk De Zeurt. Een haalbaarheidsstudie is GRATIS via veb.be/energie-opwekken/zonnepanelen. De oplevering van de studie zou eind september 2022 moeten zijn.

2. De gemeente Schoten contact opneemt met de Vlaamse overheid om de opties te bekijken hoe we dit positief project kunnen realiseren Indien dit positief project realiseerbaar is, dan is het Vlaams Belang voorstander om een “burgercoöperatie” op te richten zodat de burgers in Schoten effectief kunnen meegenieten van dit project. Dit project onderbrengen in een intercommunale is geen optie. Dit is een onnodige extra kost en vooral een vergaarbak voor politieke benoemingen.

Collega’s,

Graag had ik een individuele stemming gevraagd zodat iedereen positieve stem kan uit te brengen in het belang van onze kinderen en kleinkinderen. Alvast dank. Wij gaan samen Schoten laten schitteren in de zon.

Tussenkomst uit de gemeenteraad van 25/11/2021

Peter Vanaken
Gemeenteraadslid

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF