Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Gemeenteraadslid Vlaams Belang lanceert voorstel van geboortezuilen in Cogelspark

Gemeenteraadslid Vlaams Belang lanceert voorstel van geboortezuilen in Cogelspark
Lokaal @ Vlaams Belang

Samen met architectenbureau TEEMA-architecten plant gemeente Schoten het Cogelspark in wijk Deuzeld herop te waarderen. Inwoners kunnen nog tot en met 31 december voorstellen indienen. Peter Vanaken (70), gemeenteraadslid voor Vlaams Belang Schoten, stelt voor om zuilen te plaatsen, waarop de namen en geboortedata van de nieuwe kinderen in Schoten per jaar worden weergegeven. “Zo heeft iedere Schotenaar symbolisch zijn levenswortels hier in het Cogelspark. Dat gaat de betrokkenheid vergroten”, zegt hij.

Zelf woont Vanaken al sinds 1989 in de Schotense wijk De List. Hij kent het Cogelspark, al beseft hij dat dit niet bij iedere Schotenaar het geval is. “Als ik in het centrum van Schoten naar het Cogelspark zou vragen, zou het merendeel niet weten waar dat is. Een deel weet volgens mij zelfs niet dat het bestaat. Onbekend is onbemind.

Ontmoetingsplaats

Het gemeenteraadslid voor Vlaams Belang Schoten is dan ook tevreden dat het bestuur plannen heeft om het Cogelspark in de kijker te zetten. “Het heeft recht op een herwaardering”, zegt Vanaken. Toen hij las dat ook inwoners voorstellen mochten doen, kwam hij zelf met een suggestie op de proppen. “Weinig mensen zouden hun weg naar het park vinden. Zo kwam ik op het idee van een ‘geboortebos’. In Schoten worden jaarlijks ongeveer 300 kinderen geboren. We zouden hun geboortedata en namen per jaar op een geboortezuil kunnen zetten.”

“Ieder jaar zou een nieuwe geboortezuil onthuld kunnen worden. Koppel daar een receptie aan. Dan trek je al driehonderd gezinnen. De kinderen komen dan nog eens langs met hun communie. Of als ze trouwen. Ook de ouders en grootouders zullen er zeker passeren. Het wordt een echte ontmoetingsplaats. Families zullen langs de geboortezuilen door het park flaneren. Zo kunnen we het park teruggeven aan de Schotenaren”, zegt Vanaken.

‘Valabel voorstel’

Momenteel is de gemeente in samenwerking met TEEMA-architecten alle voorstellen nog aan het verzamelen. Architect Paul Vandenbussche, zaakvoerder van het aangestelde architectenbureau, laat weten de geboortezuilen in overweging te nemen. “Vroeger waren alle data en namen van geboortes in de kerk te vinden. Steeds meer verplaatst die informatie zich naar de maatschappij. Puur sociologisch vind ik het een interessant voorstel. Het genereert sowieso meer betrokkenheid.”

“Planmatig neemt het niet al te veel plaats in. De geboortezuilen zijn dus zeker een valabel voorstel dat we kunnen meenemen. Alle ingediende suggesties bekijken we trouwens sowieso bekijken. Eind januari brengen we al een aantal elementen samen.”