menu
Word Lid
Ik zou graag mee besturen, maar het cordon is het probleem van N-VA

Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer ziet slechte resultaten voor De Wever door samenwerking met traditionele partijen

Met 250.000 likes is Tom Van Grieken (32) de populairste politicus van het land op Facebook. Het stemhok is nog een andere wereld, maar op 26 mei rekent de Vlaams Belang-voorzitter op forse winst voor zijn partij. Zelf trekt hij de federale lijst. “Toen ik het roer overnam, noemden sommigen me een kamikaze. Ik had nooit gedacht dat het ons nu zo voor de wind zou gaan.”

Tom Van Grieken weet al hoe verkiezingszondag zal beginnen. “Met een ontbijt voor de hele straat. Ik woon sinds vorig jaar met mijn vriendin in den Deuzeld, een vrij volkse wijk van Schoten. Daar is een mooi huis nog betaalbaar voor een jong koppel. Een gemoedelijke buurt ook.”

Rond migratie gaat het er minder gemoedelijk aan toe. Vorige maand deed federaal minister Maggie De Block (Open Vld) u een asielcentrum in de achtertuin van Bart De Wever (N-VA) cadeau.

“Dat asielcentrum in de achtertuin van De Wever zal me worst wezen. Dat een stad die nu al onder de immigratie kreunt 140 asielzoekers met een handicap moet opvangen, stuit me tegen de borst. Voor zoiets is er in een regering in lopende zaken plots wel ruimte. Dat maakt me ongelooflijk kwaad, als je weet dat 15.000 mensen met een handicap op de wachtlijst staan voor een assistentiebudget.”

Geen cadeaus van Filip Dewinter. Hij heeft er de eerste paar jaar dat u voorzitter was alles aan gedaan om u te laten crashen. U moest hem terugfluiten toen hij Gouden Dageraad (neonazipartij in Griekenland, red.) en de Syrische president Assad had bezocht.

“Gouden Dageraad was geen leuk moment. Ik had hem gezegd om niet te gaan. Hij deed het toch. Dan moet ik optreden. De voorbije twee jaar hebben we nauw samengewerkt. Ons Antwerps verkiezingsresultaat was goed.”

U ging amper 0,3 procent vooruit.

“In demografisch moeilijke omstandigheden en tegen Bart De Wever is dat geen evidentie. De Wever maakte Antwerpen bang: een stem voor het Vlaams Belang was er één voor links. Maar hij ging wel in zee met sp.a. De kiezer zal daar mee afrekenen.”

Hoe sterker jullie worden, hoe minder N-VA haalt. Jullie zijn communicerende vaten.

“Dat klopt niet. In Schoten gingen we allebei fors vooruit, N-VA naar 44, wij naar 21 procent. Ik had niet de ambitie het cordon sanitaire te breken. Maar als je met twee op de drie kiezers nog niet de handen in elkaar kunt slaan, hoe ga je dan je programma verwezenlijken?

Maar als het daar niet is gelukt, dan zal het nooit meer lukken.

“Dat weet ik niet. Er groeit een kloof tussen de arrogante N-VA-top en wat er bij de basis leeft. Communautair en sociaal-economisch hebben ze er niet veel van gebakken.”

Zou u gedoogsteun aan een Vlaamse N-VA-regering geven? Filip Dewinter wil dat wel.

“Ik zou graag mee besturen. Maar: it takes two to tango. Het cordon is het probleem van N-VA. Door ons uit te sluiten, moeten ze met traditionele partijen samenwerken. En leggen ze slechte resultaten voor.”

Volgens De Wever is het een probleem van Vlaams Belang. Hij wil niet met Dewinter besturen.

“De kiezers bepalen wie naar het parlement gaat. Niet de andere partijvoorzitters. Ik zou zelf niet graag met Ben Weyts (N-VA) in een regering zitten.”

Uw sociaal-economisch programma is links. Dus zou De Wever met jullie niet veel van zijn programma kunnen realiseren.

“Onze positie is uniek. Het linkse model is: open grenzen, open sociale zekerheid. Dat is onbetaalbaar. Het alternatief zou dan het rechtse, asociale model van N-VA zijn. Maar die hebben de grenzen óók opengezet. Er zijn een half miljoen vreemdelingen gekomen. 141.000 mensen kregen op vijf jaar tijd de Belgische nationaliteit. Op die manier bespaart N-VA op zieken, op gepensioneerden. Onaanvaardbaar. Ik kan mensen die heel hun leven hebben gewerkt een netto pensioen garanderen van 1.500 euro. Ik kan ook de belastingen verlagen, maar dan mogen we niet meer het OCMW van de wereld zijn en de bodemloze Waalse put vullen.”

Kortom: een sociale zekerheid op twee snelheden. Betere voorwaarden voor het eigen volk, veel strenger voor nieuwkomers. Die moeten volgens u voor een sociale woning eerst drie jaar werken en acht jaar in België wonen.

“Dat klopt. Ons voorbeeld is Denemarken. Toch niet zo’n extreemrechts land? Rechtvaardigheid: daar gaat het om. Tienduizenden Belgen staan op een wachtlijst en tóch gaan een op de vier sociale woningen naar buitenlanders. Wraakroepend.”

Met uw onlinecampagne probeert u N-VA voorbij te steken. Ook met filmpjes over agressie. U tast daar de grenzen van het toelaatbare af.

“Het is blijkbaar geen probleem dat politieagenten of leerkrachten worden aangevallen, of dat criminelen meteen op vrije voeten staan. Brengen wij dat naar buiten, dan is het wel een probleem.”

U pleit voor een beschaafdere partij. Dries Van Langenhove - federaal lijsttrekker in Vlaams-Brabant - roept controverse op. Er loopt nog een procedure tegen hem, in de nasleep van de Pano-reportage over Schild & Vrienden. Is hij trouwens niet uw paard van Troje? Wil hij niet de nieuwe voorzitter worden van het VB?

“Twee dingen: Dries is onschuldig. Ik heb nog geen bewijs voor het tegendeel gezien. Een paard van Troje? Ik heb nooit het idee gehad dat hij tegen ons of N-VA oorlog voerde. Een slechte voorzitter zou getalenteerde mensen weghouden, omdat ze hun positie kunnen verzwakken. Ik denk anders: hoe meer mensen met passie en vuur, hoe beter voor onze ploeg.”

Even naar Antwerpen. Uw partij is tegen een lage-emissiezone én rekeningrijden. Hoe wil u de lucht dan schoner maken en de files oplossen?

“We moeten flexibeler gaan werken. Het is waanzin dat we allemaal op de Ring rijden tussen 7 en 9 uur. Daarnaast moeten we meer rijvakken aanleggen op onze snelwegen. Kijk naar de spitsstroken. Dat systeem werkt. En verder moeten we investeren in een proper en veilig openbaar vervoer.”

Uw partij spreekt ook over ‘klimaathysterie’.

“Het klimaat moet ons nauw aan het hart liggen. Maar als CO2 de grote boosdoener is voor klimaatopwarming, dan zijn nieuwe kerncentrales geen dom idee. Al de rest stoot meer uit, maar er wordt wel hysterisch gedaan over kerncentrales. Binnen zes jaar gaan we de bestaande centrales in ons land sluiten, terwijl ze nu de helft van onze energie opwekken. Dan gaan we voor onze energie veel geld betalen in Frankrijk en Duitsland.”

U pleitte al eens voor het nationaliseren van energie.

“Dat gaan we niet doen. We zijn wel voorstander van een Vlaams energiebedrijf dat investeert in windmolens en zonnepanelen.”

Als Vlaanderen onafhankelijk wordt, verbiedt u dan de islam?

“Nee. Dat zou niet slim zijn. Maar ik zou de islam niet erkennen en dus ook niet subsidiëren. Belastinggeld dient niet om een religie te financieren die vindt dat mannen en vrouwen niet gelijkwaardig zijn.”

U wil ook de subsidies voor de Rooms-Katholieke Kerk afbouwen?

“Ik zie meer in een ‘kerkbelastingnaar Duits model. Dan duid je op je belastingbrief aan of je vindt dat er belastinggeld naar een bepaalde religie mag gaan.”

Hoe ziet u de toekomst van ons onderwijs?

“We hadden toponderwijs. Er is zo aan gemorreld dat de kwaliteit heeft ingeboet. Het onderwijs verdient rust. In onze steden zijn leerkrachten vooral bezig met het overbruggen van een taalkundige en culturele kloof in plaats van kennis over te dragen. Wij willen per klas maximaal 25 procent leerlingen die thuis geen Nederlands spreken. Wie niet mee kan, stop je eerst in een taalbad. Het jaar dat ze zo verliezen, winnen ze nadien ruim terug.”

In Antwerpen is het aandeel kinderen in die situatie veel groter dan 25 procent.

“Juist. Daarom moet je met het aanleren van Nederlands starten. In elk kind zit talent. Waar je ook vandaan komt. Daarnaast hebben ook ouders de plicht om het onderwijsniveau op te krikken. Ze moeten naar oudercontacten gaan, hun kinderen thuis een plek geven om te studeren en hun huiswerk te maken. Mijn moeder was alleenstaand. We hadden het niet breed. Een eigen slaapkamer had ik niet tot mijn 21ste. Maar ze zorgde voor extra lessen Frans, zodat ik kon slagen.”

Was ze trots op u?

“Ze is vorig jaar overleden. Ik heb toen ze terminaal was, tachtig dagen voor haar gezorgd. In haar laatste interview was ze fier op mij. Ik ben nooit wat te kort gekomen thuis. Maar niets is gratis. Je moet de kansen grijpen die je worden aangeboden.”

Bron :HLN door Philippe Truyts en Frederik De Swaef

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF