menu
Word Lid
Minister De Block, u heeft gefaald. Wij niet

Medici van Defensie op achterste poten

Het medisch personeel van Defensie is kwaad na uitspraken van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). In een discussie over het tekort van verpleegkundigen in woonzorgcentra tijdens de coronacrisis zei De Block dat ze “liever door een verpleegster dan door een militair” zou worden verzorgd. “Een slag in ons gezicht”, klinkt het kwaad bij het leger, dat in 31 woonzorgcentra medisch personeel leverde.

​Minister De Block deed de uitspraken eerder deze week in de Kamer tijdens een debat over de zorgsector. De Franstalige vakbonden in de zorgsector dreigden met stakingen nadat een nieuw Koninklijk Besluit (KB) werd gepubliceerd dat het mogelijk maakt medisch personeel op te vorderen. Het meest duidelijke protest op dat KB kwam het het personeel van een Brussels ziekenhuis op 16 mei. Bij een bezoek van premier Sophie Wilmès (MR) draaide het personeel haar letterlijk de rug toe.

“Geen militair aan mijn bed”

“Nu hebben we beroep moeten doen op het leger om het personeelstekort op te vangen”, zei minister De Block in de Kamer. “Als ik in een rusthuis zou liggen en men kan mij niet meer verzorgen en niet meer wassen, dan zou ik toch liever een verpleegster hebben die dat komt doen dan een militair”, klonk het letterlijk. Ook in Villa Politica kwam ze erop terug. “Ik denk dat het toch wel te verkiezen is dat we verpleegkundigen tijdelijk opvorderen en weghalen van administratieve diensten in plaats van militairen in te schakelen. Met alle respect voor de soldaten die werk hebben gedaan dat ze niet zouden moeten doen.”

Het opvorderen zou enkel gebeuren in geval van een nieuwe corona-piek en wanneer er opnieuw een tekort aan verpleegkundigen en ander medisch personeel dreigt. Het KB zou dan mogelijk maken dat verpleegkundigen die op administratieve diensten werken kunnen worden ingezet in onder andere woonzorgcentra, om het personeelstekort tijdelijk op te vangen. Zou, want door het protest van de vakbonden wordt het KB volgens De Block ‘on hold gezet’. Vandaag, zaterdag 23 mei, werd het KB ingetrokken.

“Slag in ons gezicht”

Die uitspraken van De Block worden allerminst gesmaakt door het medisch personeel van Defensie. Sinds 2 februari werden in niet minder dan 31 woonzorgcentra in ons land verpleegkundigen van Defensie ingeschakeld om het personeelstekort op te vangen. In 6 centra ging ook ondersteunend personeel tijdelijk aan de slag, bijvoorbeeld in de keukens. Generaal-majoor Pierre Neirinck, commandant van de Medische component, reageerde op de “politiek onbeleefde verklaringen”. “Ik ben zo fier op alle militairen dan de Medische component die hun uiterste best doen”, klonk het op Twitter. “Het respect kwam en komt nog van de residenten en van het personeel van de woonzorgcentra. DAAR IS DE REDEN WAAROM WE VOORTDOEN”, luidde de niet mis te verstande boodschap.

​Ook een van de ingezette medics reageerde in een open brief op de uitspraken van de minister. Ze benadrukt daarin dat alle ingezette mensen wel degelijk opgeleide verpleegkundigen zijn, getraind om in militaire én burgeromstandigheden te werken. “Als militair ben je opgeleid om er te staan wanneer het land u nodig heeft, in alle omstandigheden”, klinkt het onder meer. “Het is uw taak om de zorgsector sterk draaiende te houden! U heeft gefaald, niet wij. Ik heb met eigen ogen gezien hoe erg onderbemand de zorgsector is.”

Dat er twijfel was over de opdracht in de woonzorgcentra steekt de medic niet onder stoelen of banken, maar ze voegt er meteen aan toe dat de waardering en de blijdschap bij het personeel van de woonzorgcentra “een grotere eer is waar geen medaille tegen op kan”. “Ja we hebben geholpen met verversen van de pampers, de was en plas, mensen die niet in staat waren zelfstandig te eten een handje geholpen of gewoon een babbeltje gedaan met hen om hen te steunen. Ik heb ik tranen afscheid genomen van de bewoners en het personeel, omdat we zo’n goede band hadden opgebouwd. Wederzijds respect en dankbaarheid werden geuit, niet eens met woorden te beschrijven. Want zij vonden het helemaaaaal niet erg te worden verzorgd door een militair.”

Het kabinet van minister Maggie De Block is voorlopig niet bereikbaar voor een reactie.

Bron : HLN door Cédric Maes

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF