Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Renovatie Gelmelenhof en Forum kost 7,5 miljoen en begint in 2020

Renovatie Gelmelenhof en Forum kost 7,5 miljoen en begint in 2020
Lokaal @ Vlaams Belang

Architectenbureau zet nieuwbouw met extra studio's voor Academie voor Beeldende Kunsten naast kasteeltje

De gemeente is vastbesloten om zowel de forumgebouwen als het Gelmelenhof te renoveren en een culturele bestemming te geven, zelfs al is het prijskaartje daarvoor opgelopen tot ruim 7,5 miljoen euro. "In augustus 2020 pakken we eerst het Gelmelenhof aan", belooft burgemeester Maarten De Veuster (N-VA).

De plannen voor herinrichting en uitbreiding van het Gelmelenhof zijn het verst gevorderd. Het kasteeltje wordt de nieuwe thuishaven van de Academie voor Beeldende Kunsten, die weg moet uit de ateliers in de Vordensteinstraat.

Architect Joeri Carion van Wollaert + Partners: ''Rechts van het kasteeltje komt een nieuwbouw met extra ateliers. Zowel qua volume als stijl zal die niet concurreren met zijn monumentale buur. Uiteraard wordt in het Gelmelenhof alles aangepast om schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars optimaal te laten werken. Maar de historische traphal, kruisgewelven en wandtegels blijven behouden en krijgen extra glans."

De plannen werden door de gemeenteraad gunstig onthaald. "Als we ze binnenkort officieel goedkeuren, kunnen we in augustus 2020 de werf opstarten", aldus een ambleteuse burgemeester. "Ik denk dat we best meteen ook de gevel, erkers en dakbedekking aanpakken, al zal dat de kostprijs opdrijven tot 2,3 miljoen euro en weten we dat er op korte termijn geen subsidies mogelijk zijn."

Driehonderd toeschouwers

Het opknappen en herinrichten van de Forumgebouwen zal nog meer kosten: 5,3 miljoen euro. Maar ook hier lijkt de gemeenteraad achter het door Wollaert + Parmers herziene voorontwerp te staan.

De theaterzaal voor driehonderd toeschouwers met vaste comfortabele tribune, lokalen voor de Academie voor Muziek, Woord en Dans, artiesten, de harmonie Sinte-Cecilia, de Slisseploeg en andere verenigingen zijn nog steeds voorzien, net als een foyer boven en een ruim café op de gelijkvloerse verdieping.

"In het aangepaste ontwerp laten we de bijzondere gevel met de kenmerkende hoge verticale ramen in ere, verdwijnt de glazen passerelle als verbinding met de Gelmelenstraat, maar zal het gebouw wel meer toegroeien naar overbuur Gelmelenhof en er via ramen visueel mee verbonden worden", aldus de architect. "Het nieuwe Forum krijgt twee toegangen; één met balie langs de Markt en één in de Gelmelenstraat, waar artiesten ook hun materiaal kunnen laden en lossen."

De gemeente wil nu vaart zetten achter beide lang aanslepende dossiers. Het is de bedoeling dat ook de renovatie van de Forumgebouwen onmiddellijk na of zelfs nog tijdens de werken aan het Gelmelenhof kan starten, mogelijk al in 2021.

Schepen van Financiën Paul Valkeniers (Open Vld) kreeg alvast als opdracht om op de meerjarenbegroting de nodige centen te reserveren. Het ziet er zowaar naar uit dat de gemeente voor het eerst sinds lang nog eens een lening zal aangaan om haar culturele iconen klaar te maken voor de toekomst.

Bron : GVA door Jan Auman