menu
Word Lid
Uit de gemeenteraad van 15 september

Renovatie daken Sint-Cordulakerk 

*voorstel plaatsing van zonnepanelen"

Onze Vlaams Belang fractie wil graag meewerken om “ONZE” gemeente duurzaam, milieuvriendelijk en klimaat neutraal naar de toekomst te laten groeien. Wij lezen dat de daken van de Sint-Cordula gerestaureerd zullen worden.

Dus niet alleen “het orgel” voor 450.000 euro maar ook de daken voor 550.000 euro. Voor een restauratie van circa 1.000.000 euro willen wij dit wel duurzaam maken.

Het voorstel van onze Vlaams Belang fractie is dat tijdens de renovatie van de daken, deze zullen aangewend worden voor het gelijktijdig plaatsen van zonnepanelen. Het dak is ideaal naar de zuidkant gericht en heeft een groot oppervlak. Het potentieel aan zonne-energie is zeer hoog. Het plaatsen van zonnepanelen heeft een bijkomend voordeel, dat er in de toekomst veel minder erosie zal plaatsvinden op de nieuwe dakbedekking. Deze energie kunnen wij aanwenden voor bevoorrading van de kerk, maar ook de bibliotheek en het dienstencentrum komen in aanmerking.

Wij verwachten dan ook een ernstige inspanning van het bestuur, om dit voorstel in het belang van Schoten doorgang te laten vinden.

Fiets-en wandelbruggen SAS 8

Doel is hereniging inwoners Schoten noord-zuidkant kanaal Dessel-Schoten. Plaatsing eerste helft 2021 ontwerp door Ney+Partners. (idem brug Park Spoor Noord Antwerpen was geen succes) Formidabel voor voetgangers ! Maar voor fietsers toch een groot vraagteken ?

Volgens het “handboek toegangkelijkheidgebouw.be” Artikel 18 tot 21 voorschriften voor trappen 

*maximaal 17 treden (is dit zo?)

*hellingshoek 33° (is dit zo?)

*maar volgens VeloComfort kan de hellingshoek maar 22° zijn voor fietsers!

Daarom toch enkele opmerkingen i.v.m fietsers :

1.wat met kinderfietsen ? wat met kinderwagens ?

2.wat met rolstoelgebruikers ?

3.wat met bakfietsen ?

4.wat met elektrische fietsen die wegen circa 30 kg ?

5.wat gebeurt er in de winter *sneeuw-ijzel ?

6.wie is aansprakelijk voor ongevallen op de brug ?

Mogelijk krijgen de fietsgebruikers een opleiding bij Cirque du soleil ? Want zo kan dit niet ! Daarom onze wens dit voorontwerp te willen onderzoeken om beide traphellingen te vervangen door twee zachte staphellingen noord-zuid evenwijdig aan de vaart.

Peter Vanaken, Raadslid Vlaams Belang

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF