menu
Word Lid
Verhofstadt vijfde grootste bijverdiener van Europees Parlement

Opnieuw komt ons land in de internationale belangstelling. Een vergelijkende studie van Transparency International, die ook de aandacht trok van BELGA, toont aan dat Guy Verhofstadt (Open Vld/Renew Europe) in de top vijf staat van Europese Parlementsleden die veel bijverdienen buiten het halfrond. Ook de leden van de Brexit Party hebben lucratieve nevenactiviteiten en verdienen meer bij dan eender welke partij in het Europees Parlement (EP).

​521 van de 738 Europarlementsleden hebben aangegeven dat ze een centje bijverdienen buiten het parlement. De EP-gedragscode schrijft voor dat die nevenactiviteiten – zoals zetelen in raden van bestuur of ander werk – geregistreerd worden. Dertig procent van de verkozenen declareerde een betaalde activiteit, goed voor een totaal jaarlijks bedrag van minimum 6,38 miljoen euro en maximaal 16,2 miljoen euro. Het exacte bedrag is moeilijk vast te stellen omdat Europarlementsleden enkel brutobedragen binnen bepaalde schalen moeten aangeven, bijvoorbeeld tussen 500 en 1.000 euro bruto per maand. Welke bekende Vlaming zit er bij de topverdieners echter? Belgisch oud-premier en intussen ook EP-veteraan Guy Verhofstadt. De eurosceptische Brexit-partijleden van Nigel Farage klussen eveneens aardig bij.

Verhofstadt met zeer grote voorsprong grootste Belgische bijverdiener in EP

De 29 verkozenen van de Brexit Party zijn met ruime voorsprong de beste bijverdieners, met inkomsten tussen 2,06 en 4,68 miljoen euro. Dat hoge bedrag is natuurlijk ook veroorzaakt doordat de Brexit Party zoveel vertegenwoordigers heeft: het is de grootste Britse partij in het Europees Parlement (EP). Toch verdienen de 28 verkozenen van de rechtsnationalistische Lega (Italië) van Matteo Salvini een pak minder: slechts een bedrag tussen de 369.192 euro en 1,07 miljoen euro. De rechtse Italianen staan daarmee op de derde plaats, na het liberaal-conservatieve Poolse Burgerplatform.

​Drie leden van de Brexit Party staan daarmee in de top vijf, met Ben Habib als grootste bijverdiener. De vastgoedfondsbeheerder zou een klein miljoen euro bijverdiend hebben. Ook in de top vijf zit dus Guy Verhofstadt, met neveninkomsten tussen 180.072 EUR 425.988 EUR bruto. De andere Belgische vertegenwoordigers zitten direct in veel kleinere bijverdien-schalen. Hilde Vautmans (Open Vld) verdiende zo tussen de 18.012 euro en 72.000 EUR bij, Frédérique Ries (MR) tussen 12.036 EUR en 71.976 EUR en Petra De Sutter (Groen) tussen de 12.012 euro en 60.000 euro. Marc Tarabella (PS) sluit de Belgische top 5 af met dezelfde schaal als De Sutter.

​Transparency International (TI) roept naar aanleiding van de cijfers op tot betere omkadering van buitenparlementaire betaalde werkzaamheden. “Het huidige systeem berust enkel op de bereidheid van de parlementsvoorzitter om de gedragscode af te dwingen”, zo citeert BELGA en is ook te lezen op de Twitterpagina van TI. “Het ontbreken van onderzoeksbevoegdheden en geloofwaardige sanctiemechanismen leidt tot een permissief systeem dat niet ernstig dreigt genomen te worden.”

Bron : sceptr.net door Jonas Naeyaert

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF