menu
Word Lid
volledig captatieverbod voor de provincie ​

Wegens de aanhoudende droogte stelt de Antwerpse gouverneur via politiebesluit een captatieverbod in. Het eerder gecommuniceerde captatieverbod wordt daarmee uitgebreid. Voor Schoten betekent dit dat er geen water meer opgepompt mag worden uit het Antitankkanaal, de Laarse Beek, het Groot Schijn en al hun zijstromen om velden en tuinen te beregenen. Verder moeten alle visvijvers volledig worden afgekoppeld van de waterlopen.

​Het waterpeil in de stroomgebieden waar een captatieverbod geldt, is zeer laag. Het verbod is nodig om het (grond)watersysteem te beschermen en de valleigebieden die heel gevoelig zijn voor de gevolgen van droogte.

Dit politiebesluit treedt in werking vanaf vrijdag 19 juli 2019 en blijft van kracht tot het wordt opgeheven door politiebesluit.

​Meer informatie vind je op de website van de provincie Antwerpen.

Laat het gras maar… drogen!

Er zal streng worden toegezien op het captatieverbod dat werd uitgevaardigd door de gouverneur. Elke druppel telt voor de Laarsebeek, (die overigens als 'habitatgebied' Europese bescherming geniet), het Groot Schijn en alle andere waterlopen.

Tenslotte nog enkele tips om de droogte door te komen:


  • Een hooiland of bloemenweide heeft minder last van de droogte en oogt mooier dan een steriele (rosse) gazon. Overweeg om een grotere graszone om te vormen tot een bij- en vlindervriendelijk biotoop.
  • Gras kan gerust een droogteperiode overleven. Het ziet er misschien kapot uit, maar na enkele regenbuien zal het langzaam terug groen worden en groeien als voordien.
  • Bomen en struiken kan je 'vochtiger' houden door bladeren te laten liggen of te voorzien in mulch of houtsnippers. Zorg voor bodembedekkers, een vegetatieloze bodem droogt zeer snel uit!
  • Vang regenwater op in een regenwaterput of een vijver. Of waarom niet in een regenton die door de gemeente wordt gesubsidieerd?

Kortom, wees spaarzaam en ga doordacht om met je watergebruik tijdens deze droogte.

Bron : schoten.be

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF